DODATO U KORPU

Loading...

Učitavanje...

tehnoplanet.me
Pretraga proizvoda
Pretražene kategorije:
Pretraženi proizvodi:
PRETRAGA PROIZVODA
PREGLEDAJ PRONADJENE KATEGORIJE  
PRONAĐENI PROIZVODI:
PRONAĐENE KATEGORIJE
tehnoplanet.me
0

VAŠA KORPA


Vaša korpa je prazna...
  NAZAD NA BLOG LISTU Blender ili sokovnik - šta izabrati?

Blender ili sokovnik - šta izabrati?

  24-04-2024 06:34:20

Sokovnici i blenderi predstavljaju nezamjenljiv dio svake kuhinje. Pomažu nam da maksimalno iskoristimo sve hranljive sastojke iz svježeg voća i povrća.


Održavanje zdravog i jakog imuniteta je ozbiljan posao za svakog od nas, nezavisno od toga koje je doba godine. Sirovo voće i povrće je glavni i najukusniji izvor vitamina i minerala, ali njihova prerada koja se primjenjuje prilikom dobijanja većine komercijalnih proizvoda, čini da ono gotovo izgubi svoja magična dejstva. Iz tog razloga, najsigurnija opcija u pravljenju zdravih napitaka i obroka je domaća priprema! Najbolji pomoćnici u ovom procesu su svakako, blenderi i sokovnici. S obzirom na to da mnogima nije jasna razlika između ova dva aparata, odlučili smo da rešimo sve nedoumice i pomognemo vam da odaberete uređaj po svojoj meri.

Blenderi pasiraju (blendiraju) sve što u njih stavite. Pasiranjem voća i povrća zadržavaju se sve originalne hranljive materije koje se nalaze u cijelom plodu, bez odvajanja pulpe. Na taj način se dobija kašasti napitak (takozvani smuti) pun vlakana i vitamina, čija je nutritivna vrijednost blagodat za organizam. Blenderi pasiraju sastojke velikom brzinom i za njihov rad je potrebno dodati malo vode, odnosno tečnosti kako bi se dobila poželjna gustina napitka. Praktični su i za pripremu supa i potaža od povrća i mesa, kao i za pravljenje kašica za bebe. Određeni modeli blendera imaju i ICE CRUSH funkciju, koja bez poteškoća drobi kocke leda za osvježavajuće napitke.

S druge strane, sokovnici ekstrahuju tečni sok iz voća i povrća, odvajajući pulpu. Rezultat je koncentrovani hranjivi napitak koji se vrlo brzo apsorbuje u organizmu i ne opterećuje naš probavni sistem. Na primjer, naš organizam može da apsorbuje do 4 puta više vitamina iz soka od jabuke u poređenju sa cijelom jabukom koju pojedemo. To, naravno, zavisi i od vrste sirovine kao i od načina cijeđenja.

Šta je hranljivije - cijeđeni sok ili kašasti napitak?

Kašasti napici, odnosno smutiji, sadrže više vlakana i mogu da nas zasite, pa mogu da budu zdrava zamjena za obrok. S druge strane, cijeđeni sokovi su manje zasitni i uglavnom se piju između obroka, ali nam omogućavaju veći unos koncentrovanih hranljivih sastojaka koji se lako apsorbuju. Neki tvrde da je bolje da tijelo apsorbuje čisti sok iz ekstrakta svežih sastojaka, dok drugi imaju korist od unošenja pratećih vlakana tih sastojaka kroz kašaste napitke. Dakle, sve zavisi od toga šta vama više prija, kakve su potrebe vašeg organizma. Sve dok vas bilo blender, bilo sokovnik, podstiču da se hranite zdravije i redovnije unosite vitamine, na dobitku ste. I jedni, i drugi predstavljaju bogatu riznicu vitamina, minerala i drugih hranljivih materija koje čuvaju naše zdravlje, ubrzavaju metabolizam i jačaju imuni sistem.

Koji blender izabrati?

Kod odabira blendera, treba obratiti pažnju na snagu motora. Blenderi od 400 W odlično rade svoj posao, ali su mnogo efikasniji oni od 600 W i više. Pravljeni su za malo “ozbiljnije” zadatke i imaju naprednije funkcije. Bolji blenderi imaju visokokvalitetna, oštra i snažna sječiva, tako da mogu da se koriste za pasiranje svih vrsta voća, povrća ili mesa. Najbolja su sječiva od nerđajućeg čelika jer limena sječiva imaju kraći vijek trajanja i brže tupe. Modeli sa jačim motorom i boljim sječivima mogu bez problema da zdrobe led i tvrde namirnice poput orašastih plodova, ili da samelju kafu. Tu karakteristiku proizvođači obično posebno naglašavaju. Blenderi mogu da imaju staklenu ili plastičnu posudu čija zapremina može da varira, a možda su najzastupljeniji modeli sa posudom zapremine od 1,5l. Svakako je kvalitetnija i zdravija varijanta sa staklenom posudom, jer se u njoj ne skupljaju mirisi i manje je sklona habanju. Blenderi su jednostavni za upotrebu, i malo su lakši za čišćenje od sokovnika jer se sastoje od manjeg broja djelova.

Koji sokovnik izabrati?

Prilikom kupovine, treba razlikovati “sporije” i “brže” sokovnike, odnosno tehnologiju hladnog cijeđenja od klasičnog centrifugalnog cijeđenja. Klasični sokovnici sa centrifugalnim cijeđenjem su brži, odnosno okreću nož velikom brzinom (1500 - 2500 obrtaja u minuti) i razrezuju vlakna voća i tako iz njih dobijaju sok. S druge strane, hladno, odnosno sporo cijeđenje znači manji broj obrtaja u minuti (80 obrtaja u minuti), ali blag i konstantan pritisak čini da se iz svakog komada iscijedi svaki koristan sastojak. Zahvaljujući hladnom cijeđenju, dobijeni sok je gušći, ujednačene teksture, stvara se manje mjehurića. Možda ćete duže čekati na napitak, ali sok iscijeđen pri nižoj temperaturi čuva veći broj vitamina, minerala i enzima, jer namirnice neće samo “projuriti” kroz sokovnik. Sokovnici se razlikuju i po jačini buke koju proizvode. Uglavnom su sokovnici sa tehnologijom hladnog cijeđenja mnogo tiši od klasičnih centrifugalnih sokovnika. Prilikom pranja i održavanja, kod nekih sokovnika svi djelovi su prikladni za pranje u mašini za suđe. Što znatno olakšava cijeli proces.

Bilo da koristite sokovnik ili blender, oba uređaja će vas podstaći na eksperimentisanje. Uvijek ćete tragati za savršenom kombinacijom ukusa, a mogućnosti i izbori su bezbrojni. U toj potrazi, želimo vam da uživate u vašim domaćim proizvodima bez veštačkih boja, šećera i drugih aditiva.